Lane splitting: Hvordan filtrere kø med motorsykkel

Lane splitting: Hvordan filtrere kø med motorsykkel



Å filtrere i kø med en motorsykkel, også kjent som "lanesplitting" eller "filtering," er en praksis der du beveger deg forsiktig mellom kjøretøy i trafikken for å komme raskere frem. 

Dette er lovlig i Norge mens det er ulovlig mange andre steder. Reglene varierer fra land til land, så det er viktig å være kjent med lokale lover og forskrifter.

Undersøkelser viser at det er det oppstår betydelig mer påkjørsler på motorsyklister bakfra i kø i land der filtrering ikke er lov, så det er absolutt lurt å filtrere når det er hensiktsmessig.

Her er noen generelle tips for hvordan du kan filtrere i kø med en motorsykkel.

Vær oppmerksom

Hold full oppmerksomhet på veien og trafikken foran deg. Sjekk speilene dine jevnlig for å være klar over hva som skjer rundt deg. Det er viktig å se langt frem for å holde god balanse. Følg med i sidesynet på forhjulene til bilene fremover, på den måten kan du indikere kjappere om bilen kommer til å bytte fil. Det kan også være lurt å holde to fingre på bremsehendelen itilfelle en bil skulle plutselig bytte fil. I tettbygde strøk kan det forekomme at folk krysser veien når det er stille stående kø, så vær ekstra oppmerksom der.

Kjør sakte

Når du filtrerer i kø, bør du kjøre i en kontrollert og moderat hastighet. Hastigheten din bør tilpasses forholdene, været og trafikken. Spesielt veistriper vil være ekstra glatte når det er våte veier. Det kan være smart å benytte mye bakbrems i saktegående kjøring da dette stabiliserer sykkelen mer.

Se etter tegn på åpning

Prøv å se etter mellomrom mellom kjøretøy som gir deg muligheten til å gli gjennom. Vær spesielt oppmerksom på biler som står stille eller kjører veldig sakte.

Vær høflig

Hold et høflig og hensynsfullt forhold til andre sjåfører. Unngå aggressive manøvrer og unngå å skremme eller irritere andre trafikanter med rusing av motor.

Bruk blinklys

Bruk blinklys for å indikere dine intensjoner når du skifter kjørefelt eller foretar manøvrer. Dette gjør det lettere for andre å forstå hva du planlegger å gjøre.

Hold avstand

Oppretthold en trygg avstand fra biler og andre kjøretøy mens du filtrerer. Dette gir deg mer tid til å reagere på uventede situasjoner. Spesielt motorsykler med sidekofferter må opptre ekstra varsomt. Husk at filtrering kan være risikabelt, selv når det er lovlig. Det krever god ferdighet, oppmerksomhet og sunn dømmekraft.