Vinterlagring av motorsykkel: Slik gjør du det selv

Vinterlagring av motorsykkel: Slik gjør du det selvÅ forberede sykkelen for vinterlagring vil være en god investering, og kan spare deg for flere overraskelser når vårsola endelig melder sin ankomst igjen.

Selv om det er kjedelig å parkere sykkelen for vinteren, er det enda kjedeligere å utsette den første kjøreturen på grunn av flatt batteri. Her er våre beste tips til vinterlagring. 

Start tidlig med å planlegge vinterlagring

Mens noen planlegger å ta oljeskift og nødvendig service på egenhånd før de setter vekk sykkelen, foretrekker andre at et godkjent MC-verksted tar seg av dette. Dette er det gjerne flere som tenker, så vær tidlig ute med reservasjon av verkstedtime.  

Hvis du ikke har mulighet til å lagre sykkelen din trygt på egen hånd, kan du også høre med en forhandler eller et godkjent verksted. Da kan du samtidig høre om forhandleren kan utføre nødvendig stell av motorsykkelen både før og under vinterlagring. Her lønner det seg ofte å være ute i god tid.

Men for deg som vil lagre motorsykkelen din selv, har vi laget en sjekkliste som sørger for at sykkelen din er klar igjen for vårens første tur! 

Her er en trinnvis veiledning om hvordan du vinterlagrer din motorsykkel:

Rengjøring og vedlikehold

Før du begynner vinterlagringsprosessen, bør du gi motorsykkelen en grundig rengjøring. Vask den nøye for å fjerne smuss og insekter, og tørk den godt. Spesielt rens og smør kjede for å unngå rust. Sjekk deretter alle deler for slitasje, og utfør eventuelt nødvendig vedlikehold, som oljeskift, smøring og justeringer.

Drivstoffsystem

Det anbefales å fylle tanken full før vinterlagring for å unngå kondens i tanken under lagringen, fyll helst 98 oktan da denne bensinen inneholder mindre etanol. På gamle sykler uten moderne innsprøytning anbefales det at man tømmer sykkelen for bensin.

Motorolje

Det anbefales at du bytter motorolje og oljefilter før vinterlagring for å sikre at motoren er beskyttet. Dette gir også en god start på vårsesongen, samt kan du unngå lengre ventetid på verksted på våren.

Batteri

Det er viktig at batteriet lades jevnlig i løpet av vinteren, hvis ikke risikerer du å ødelegge batteriet og å ikke få startet sykkelen til våren. Du kan slippe billig unna uten lading, men du vil uansett svekke batteriet og forkorte levetiden til batteriet. En batterilader for motorsykkel er derfor en god investering som du har glede av i mange år. Man anbefaler uansett å lade 1-2 ganger i måneden gjennom vinteren. De fleste moderne MC-ladere kan stå tilkoblet hele vinteren og tilføre batteriet strøm når den trenger det. Hvis din sykkel står i en kald garasje eller ute så er det lurt å demontere batteriet og lade det innendørs.

Dekk

Kontroller dekkene for slitasje og riktig lufttrykk. Hvis det er mulig, løft opp motorsykkelen med depotstøtter slik at dekkene ikke står i kontakt med gulvet, noe som kan forhindre «flatskjold» (at det oppstår flate områder på dekket). Hvis du ikke har depotstøtter er det anbefalt å fylle litt mer luft for å unngå «flatskjold ».

Oppbevaring

Finn et tørt sted for oppbevaring av motorsykkelen. Helst bør temperaturen være jevn for å unngå store temperaturvariasjoner. Bruk et egnet motorsykkeltrekk for å beskytte den mot støv og skitt.

Forsikring

Du kan spare en del på å endre til forsikring fra kasko eller delkasko til ansvarsforsikring som gjelder kun ved brann og tyveri.

Ikke start motorsykkelen

Det anbefales ikke å starte motorsykkelen under vinterlagring, da motoren ikke har godt av å ikke gå i en lengre stund slik at den blir varm. Samt får fuktigheten som oppstår ved oppstart ikke gått vekk når sykkelen ikke kjøres.

Når våren kommer

Gå gjennom en nøye inspeksjon før du kjører igjen. Sjekk bremser, dekktrykk, lys og alle sikkerhetssystemer. Vinterlagring av motorsykkelen er viktig for å beskytte investeringen og for å sikre en trygg og problemfri kjøreopplevelse når sesongen begynner igjen. Følger du disse trinnene, vil du ha en godt vedlikeholdt motorsykkel som er klar for nye eventyr.

Vår sjekkliste for vinterlagring

 • Vask og renhold er viktig for godt vedlikehold av sykkelen
 • Fyll opp bensintanken, og fyll gjerne på med bensinstabilisator. Slik unngår du kondens og oksidering av bensinen. 
 • Koble batteriet fra motorsykkelen, og sett det til vedlikeholdslading. Blir motorsykkelen stående lenge uten bruk kan du risikere at batteriet lades ut, og du må kjøpe et nytt. 
 • Skift olje og oljefilter. 
 • Luftfilter bør også renses/byttes ut. Hvor ofte du bør gjøre dette finner du i instruksjonsboken din. 
 • Sjekk bremsevæske, bremseklosser og skiver. 
 • Sjekk dekkmønster og lufttrykk. Om nødvendig fyll mer luft i dekkene. 
 • Sjekk drev og kjede. Bør det strammes, eller har det fått skader? 
 • Smør kjedet
 • Fyll frostvæske ved behov
 • Smør bevegelige deler
 • Ved utendørslagring: Bruk et egnet trekk for sykkel.