Velg riktig ryggskinne når du kjører motorsykkel

Velg riktig ryggskinne når du kjører motorsykkel
Når du skal velge ryggskinne, bør du ta hensyn til sikkerhet, komfort og brukervennlighet. Det finnes nemlig flere ulike alternativer, der noen varianter egner seg bedre til ulik type bekledning og kjørestil.

Det viktigste med en ryggskinne er at den sitter godt inntil ryggen, og at du finner riktig størrelse. En ryggskinne skal ikke være for kort, men heller ikke for lang. Er du i tvil, bør du snakke med en fagperson.

Ryggskinner deles inn to sikkerhetsnivåer. Level 1 er den enkleste, og level 2 er den sikreste. Begge deler vil være mye bedre enn ingen ryggskinne, så velg en ryggskinne du synes er komfortabel og kommer til å bruke i lengden. Det er derfor lurt å prøve ryggskinnen før kjøp for å teste både størrelse og komfort.

Det har skjedd mye med teknologien de siste årene, og det finnes flere komfortable ryggskinner på markedet. De har både blitt lettere og mer bevegelige. I tillegg finnes det ulike modeller som har mer lufting, eller mykere materiale mot ryggen for å gjøre de mest mulig komfortabelt over lengre tids kjøring.

Dersom du kjører mye off road kan det være lurt å velge en som beskytter godt mot slag fra spissere gjenstander. En som kjører mer på bane kan vurdere en ryggskinne som absorberer støt og slag bedre i høyere hastigheter.

Separat ryggskinne

Det sikreste alternativet av ryggskinner er den du fester direkte inntil ryggen ved hjelp av skulderstropper og et belte rundt livet. Dette hindrer ryggskinnen i å flytte på seg ved et eventuelt uhell. En slik ryggskinne egner seg for alle motorsyklister, men er av og til det eneste alternativet hvis du bruker skinndress.

Innebygget ryggskinne

De aller fleste velger en ryggskinne som kan legges i en egen lomme på kjørejakka, og mange opplever en slik ryggskinne som mer brukervennlig i hverdagen. Denne typen ryggskinne er et godt alternativ for deg som ønsker at det skal være kjapt og enkelt å ta på seg kjøreutstyr. Så lenge jakken sitter som den skal vil dette være en god erstatning til en ryggskinne du fester direkte på kroppen. Da slipper du i tillegg å være redd for at du glemmer å ta på deg ryggskinnen om du har det travelt.