Velg riktige motorsykkelstøvler

Velg riktige motorsykkelstøvlerEn vanlig fritidssko vil ikke beskytte føttene mot høye temperaturer, slag eller klemskader.

Det finnes et stort utvalg av kjørestøvler og sko, så før du bestemmer deg kan det være lurt å tenke igjennom hva du trenger. Om det er en vanntett og komfortabel sko til langtur, støvler til bruk på bane eller sko med et mer hverdagslig utseende.

Sikkerhet og valg av motorsykkelstøvler

Fottøy regnes som en viktig del av sikkerhetsutstyret, og det er dessverre ikke så mange som er bevisst på dette. Klemskader er nemlig en vanlig skade, og kan skje selv ved en uskyldig velt når man står helt stille.

Når du skal velge deg et par nye MC-støvler, bør du sørge for at de dekker og er forsterket rundt ankelen. Støvlene bør også ha en forsterket fotsåle, og forsterkninger rundt både hæl og tær. I tillegg bør du se etter CE-merket, for å sikre at støvlene faktisk er godkjent for MC-bruk.

Materiale, komfort og varighet

De fleste støvler leveres enten i skinn, tekstil eller syntetisk. Ofte kan det være en kombinasjon av flere materialer for å gi optimal komfort og sikkerhet.

En klassisk skinnstøvel må behandles og krever noe vedlikehold. Som regel er det tilstrekkelig å behandle de før de legges vekk for vinterlagring etter en sesong. Skinnstøvler er i gjengjeld mer slitesterke og varer gjerne lenger enn en tekstilstøvel. Skinnstøvler vil tilpasse formen etter foten din ved bruk, mens en tekstilstøvel ofte er lettere i vekt.'

Ulike typer støvler til motorsykkelkjøring

Det finnes ulike typer støvler, tilpasset ulik bruk.

Touringstøvler: Touringstøvler er godt egnet for deg som vil ha en komfortabel støvel over lengre tid. I Norge velger de fleste en MC-støvel som er både vanntett og vindtett. Det kan være et membran med Gore-Tex, eller et membran fra en annen leverandør, som vil sørge for at materiale puster samtidig som det holder føttene dine tørre og varme.

Velg gjerne en støvel med et lengre skaft, da beskytter du samtidig mer av leggen mot klemskader. Touringstøvler er stabile, men er lettere, lavere og mer bevegelige enn for eksempel adventurestøvler eller racingstøvler.

Adventurestøvler: Motorsykkelstøvler i adventuresegmentet bør være stabile og kan gjerne være høye, men det finnes også lavere utgaver. Adventurestøvlene er spesielt designet for å beskytte føttene dine mot ujevnt underlag. Det er i tillegg viktig med en avstivet kjøresko for å være stabil ved kjøring i ulendt terreng. De leveres med en grovere såle, for å få bedre grep på ujevnt underlag.

Racingstøvler: Racingstøvler bør være stive samtidig som de er bevegelige. Det gir rom for aktiv kjøring på bane. Racingstøvler bør også tåle en god del, og har mye ekstra beskyttelse utenpå selve støvelen. Det kan være forsterkninger på legg, ankel og på fremsiden av foten. Dette er for å tåle uhell i høyere hastigheter, men er også gunstig ved nedlegg i svinger for å ikke slite direkte på skoen.

Sneakers/hverdagsstøvler: Motorsykkelstøvler utformet som vanlig fritidssko har økt i popularitet de siste årene. De lar deg kombinere hverdagssko og motorsykkelkjøring i et. De vil være enklere i bruk og lettere enn en klassisk MC-støvel, og gjerne bedre komfort. De har et lavere skaft og har ikke den samme stabiliteten og støtten, men vil gi mye bedre beskyttelse enn vanlige hverdagssko. MC-sneakers har beskyttelse ved ankelkulen og forsterket såle, som beskytter føttene mot klemskader.