Husk å sjekke dine motorsykkeldekk - det er en billig forsikring

Husk å sjekke dine motorsykkeldekk - det er en billig forsikring
Det å sjekke dekkene med jevne mellomrom kan være smart. Ikke bare kan  dekkene bli slitt og gamle, men det kan komme skader, rifter, sprekker eller fremmedlegemer i dekkene.

Om du slurver her, kan det få skumle konsekvenser under kjøring. I tillegg vil slitte dekk eller feil lufttrykk gi dårligere kjøreegenskaper. 

Kontroller dekkslitasjen og mønsterdybde

Sjekk dekkets mønsterdybde: Enten minimum 1,6mm eller dekkets egen slitasjeindikator (TWI) som er støpt inn i dekkets mønster. Dersom mønsterdybden er slitt ned til dette punktet indikerer det at dekkets veigrep vil være redusert, og det er på tide med nye dekk.

Et dekk som har hatt for mye luft vil ofte ha mye slitasje på midten av dekket,  mens slitasje på sidene tilsier for lite luft i dekkene. Riktig lufttrykk vil derimot gi jevnere slitasje av dekkene. De fleste dekk er forsterket midt på dekket, for å gi ekstra holdbarhet mot slitasje som følge av mye kjøring “rett frem”, som er det mest typiske for alle motorsyklister.

Kontroller datomerking 

Selv om du har tilstrekkelig med mønsterdybde kan eldre dekk ha dårligere kjøreegenskaper. Eldre dekk blir harde over tid, som fører til at overflaten kan bli svært glatt. På vått føre eller i svinger kan dette fort føre til ubehagelige opplevelser. Motorsykkeldekk som har vært i bruk i mer enn fem år bør kontrolleres med jevne mellomrom. 

Sjekk lufttrykk

Lufttrykk bør sjekkes flere ganger i sesongen. Det forlenger både dekkenes levetid, men gir også økt sikkerhet og bedre kjøreopplevelse. Om du er usikker på hva dekktrykket bør være, finner du dette i instruksjonsboka for sykkelen eller merket på kjedekassen. For å sjekke lufttrykket kan du se vår punkteliste nederst i artikkelen. 

Slik sjekker du lufttrykket på motorsykkelen:

  1. Start med å sjekke instruksjonsboken for å finne lufttrykket du skal ha

  2. Sørg for at dekkene er kalde når du sjekker trykket. 

  3. Skru av ventilhetten, og legg den på et lurt sted. 

  4. Sett luftpistolen/luftfylleren mot ventilen, og les av trykket. 

  5. Ved behov, fyll litt luft og sjekk igjen. Gjenta til riktig trykk er oppnådd. 

  6. Skru på ventilhetten