På motorsykkeltur i sommerferien

På motorsykkeltur i sommerferienSommerferien er en fin tid for å få seg noen dager fri sammen med din tohjulte venn. 


For å gjøre motorsykkelturen litt mer behagelig, har vi laget en liten huskeliste det kan være greit å ta en kikk på før du reiser på tur.

Husk lufttrykket i dekkene på din motorsykkel

Riktig lufttrykk er alltid viktig når du kjører motorsykkel, men det er ekstra viktig på sommeren. Med både deg, motorsykkelen din, bagasjen, passasjeren og bekledning, får dekkene en stor belastning. Kanskje skal du kjøre både i høyland og lavland med store temperatursvingninger. Alt dette og mye mer kan du lese om i artikkelen “Husk å sjekke lufttrykket i dine motorsykkeldekk”. Glem heller ikke å sjekke dekkmønsteret. 

Ta en teknisk gjennomgang av motorsykkelen

Sjekk bremsevæske, bremseklosser, bremseslanger og skiver. Sjekk drev og eventuelt kjede for skade og slitasje. Sjekk også om kjede er passe stramt og smør ved behov.  Sjekk også oljenivå på motoren og se over over bremsevæskenivået. Juster dempere etter last og sjekk lufttrykket (se eget punkt). Husk å teste at alle lys på motorsykkelen fungerer. Pass også på at det ikke er noen lekkasjer på motor, forgaffel og bremsevæskebeholdere. 

Pakk motorsykkelen smart

Pakk så lett som mulig. All vekt påvirker motorsykkelens kjøreegenskaper. Tunge ting pakkes i sykkelens senter. Uansett om du pakker i tankbag, kofferter, softbags eller pakksekk, er det lurt å pakke de tyngste tingene nederst og nærmest motorsykkelens senter. Dette for å oppnå stabilitet, noe som er spesielt viktig ved kraftig bremsing. Sjekk maksimal lastekapasitet på veskene dine (det skal være oppgitt inni veskene). Se også i vognkortet for tillatt nyttelast, inkludert vekt av eventuell passasjer.

Velg bekledning tilpasset varmen

Mange motorsyklister sverger til skinnbekledning, men i senere tid har mange fått øynene opp for perforert skinn som er langt mer behagelig i sommervarmen. Ta også en kikk på utvalget kjørebekledning i goretex-stoff, jeans-stoff….

Pass deg for sommersol og mørke tunneler

På motorsykkeltur kan været og solforholdene variere. Mange motorsyklister har opplevd ubehag ved å komme fra kraftig sollys og inn i en fuktig og mørklagt tunnel. Dette kan enkelt løses ved hjelp av et ekstra antidugg-visir, og et innebygget solvisir som kan vippes opp i mørkere omgivelser. 


Planlegger du å bruke flere typer visir, bør det være enkelt å skifte det. Noen foretrekker å kjøre med sotet visir på dager med sterkt sollys, men sotet/farget visir gir dårlig sikt i mørket eller i regnvær. Husk på å pakke med et klart visir hvis deler av turen skal foregå i mørket, eller om været er usikkert. 

GPS for kjøring i ukjent terreng

GPS er kjekt å ha med på ferieturen. Ikke bare for å finne frem, men også for å finne de fineste veiene. En GPS gjør det enklere å finne de mindre og svingete veiene, som så mange motorsyklister ønsker seg mest mulig av. 

Reservenøkkel

En reservenøkkel til motorsykkelen er alltid kjekt å ha med på tur, men husk å oppbevare den separat fra de vanlige nøklene. 


Ikke la et lite uhell ødelegge turen 

Ta med lappesaker med luftpatroner, så er du bedre rustet om det oppstår et dekkuhell. Ta gjerne også med et lite verktøysett som gjør det lettere å fikse små problemer selv underveis. Husk også at det er påbudt å ha med gul vest.

Ta høyde for regn

Husk å ha med regntøy og ekstra hansker og pakk dette så det er lett tilgjengelig. Har du kjede på motorsykkelen og ender opp med å kjøre langt og /eller i mye regn, bør du ta med kjedespray.

Ikke glem viktige papirer

Husk førerkort og vognkort. Dersom du skal utenfor Norges grenser, husk pass/Id-kort, europeisk helsetrygdkort og internasjonalt skademeldingsskjema.