Barn på motorsykkel

Barn på motorsykkel



Både små og store kan kose seg på to hjul, men det kan være mer krevende å ha et barn som passasjer på en motorsykkel enn et voksent menneske. 


Derfor er det opp til foreldre/foresatte og sjåfør om man skal ta med barnet på motorsykkeltur. For at både du og de små skal få en morsom opplevelse er det er par ting du bør være obs på.

Hva sier loven om barn på motorsykkel?

I Norge er det ingen nedre aldersgrense for å være passasjer på motorsykkel, og barnet kan sitte i sidevogn eller på passasjersetet. Det er likevel mange meninger rundt hva som faktisk er trygt og forsvarlig.

Barnet må kunne ha på seg en godkjent MC-hjelm, som vil si at for eksempel tråsykkelhjelm eller slalåmhjelm ikke er tillatt.

Selv om du har lagt det meste til rette for at barnet kan bli med på tur, er det viktig at turen legges opp og gjennomføres etter barnets betingelser. Det kan være lurt å unngå for lange dagsetapper, spesielt i begynnelsen. Etter hvert som barnet blir vandt med lengre turer, kan man fint øke lengden i takt med hva barnet er komfortabelt med. Det kan også være lurt å legge inn litt hyppigere pauser med aktiviteter som lunsj, is i solen eller tid til lek.

Hva med sikkerhet?

Norsk Motorsykkel Union (NMCU) anbefaler at barnet er stort nok til å nå ned til fothvilerne. Disse kan i flere tilfeller flyttes høyere opp for å justeres etter en spesifikk høyde. Trygg Trafikk opplyser at barna gjerne er høye nok i 7-8 års alderen, men dette kan variere og vil være opp til deg som sjåfør å vurdere hva som er forsvarlig. Selv om motorsykkelkjøring ikke er uten risiko, er heldigvis ulykkestallene med barn svært lave.

Ikke glem sikkerhetsutstyret til barn

I tillegg til en godkjent motorsykkelhjelm bør barnet ha fullt kjøreutstyr. Det inkluderer kjøredress, hansker, støvler og ryggskinne. 

Sele eller magebelte for sikkerhet

Som passasjerer har barn lett for å sovne, og man kan derfor vurdere en løsning der man spenner barnet  fast med en sele beregnet for motorsyklister. Da vil barnet sitte fast, selv om det sovner. En slik sele kan være en trygghet for mange, men ulempen med en slik løsning kan være at barnet kan fungere som en kollisjonspute ved et uhell. 

En enklere løsning til selen er et magebelte som festes til sjåfør, og barnet holder fast i to håntak. Dette krever likevel at du som sjåfør er litt ekstra oppmerksom på barnet.

Dersom du har en toppkoffert montert på sykkelen vil dette også gi ekstra trygghet for mange. Da har barnet noe å lene seg mot bakover, og gir ekstra med støtte. 

Vurder sidevogn for lange turer

For lange motorsykkelturer kan sidevogn være et godt alternativ, spesielt for de aller minste barna. Sidevognen kan utstyres med et barnesete eller belte, slik at du kan spenne fast barnet. I tillegg kan du  gi barnet litt snacks, en drikkeflaske og la de se på tegneserier. Det gjør turen fort mer interessant for barna, men de har også muligheten til å slappe av og sove bedre. 

Intercom kan være et godt hjelpemiddel

Med intercom kan du hele tiden ha kontakt med barnet, og sjekke at alt er i orden. Det er en enkel forsikring for å enkelt kunne følge med på hva som skjer, og sørge for at barnet ikke sovner.