Klargjør motorsykkelen før årets første tur

Klargjør motorsykkelen før årets første turFør du tar ut motorsykkelen etter en lang vinter, er det en del punkter du bør ta deg tid til å sjekke. Både for din egen sikkerhet, men også for å sikre godt vedlikehold av motorsykkelen din.

Hvis du i tillegg tok deg tiden til å utføre en skikkelig vinterklargjøring har du også spart deg selv for mye tid på våren.

Her er vår lille guide til å forberede sykkelen før du kjører: 

Klargjøring av motorsykkel med vinterklargjøring:

For deg som har forberedt sykkelen for lagring før vinteren, er den første kjøreturen bare noen få steg unna: 

 1. Vask/tørk av støv eller skitt som kan ha kommet til under lagring
 2. Sett inn batteriet, eventuelt koble fra vedlikeholdsladeren. 
 3. Sjekk forgaffel og støtdempere for lekkasjer. Ved langvarig lagring kan den statiske belastingen føre til små lekkasjer. Dette må tørkes bort før du kan kjøre. Følg nøye med om lekkasjen vedvarer eller utvikler seg ved bruk. Det kan få konsekvenser hvis oljen for eksempel lekker ned på bremseskivene. Dersom lekkasjen fortsetter bør du oppsøke verksted. 
 4. Sikkerhetssjekk: se egen punktliste om generell sikkerhetskontroll

Generell sikkerhetskontroll

En generell sikkerhetskontroll anbefales før hver kjøretur, og bør spesielt prioriteres før vårens første kjøretur.

 • Kontroll av bremser
   • Kontroller bremseklosser for slitasje: Sjekk slitasjevarsler eller minimum 2mm
   • Sjekk bremseskive for skader eller ujevnheter
   • Kontroller bremsevæskenivå
 • Sjekk av dekk: 
   • Kontroller lufttrykk i dekkene
   • Kontroller mønsterdybden: Sjekk slitasjevarsler/TWI eller minimum 1,6 mm. 
 • Kjede og drev: 
   • Smør kjedet ved behov
   • Kontroller at drever ikke har spisse tenner. Dette kan være vanskelig å vurdere om du ikke vet hva du ser etter. Søk hjelp fra en MC-forhandler eller godkjent verksted dersom du er usikker. 
   • Juster kjedeslakk: Sjekk instruksjonsboken (den kan enkelt søkes frem på nett). Generelt anbefales 2-4cm vandring. Det bør fremdeles være noe slakk når sykkelen er lastet. 
 • Kontroll av alle lys: 
  • Fjern- og nærlys
  • Bremselys for bak- og forbrems
  • Blinklys foran og bak, begge sider. . 

Klargjøring av motorsykkel uten utført vinterklargjøring

Dersom du ikke gjorde motirsykkelen klar for vinterlagring får du litt større jobb til våren. I tillegg til å utføre punktene over, krever det gjerne litt ekstra arbeid før du kan ta motorsykkelen ut på årets første kjøretur, men vil med litt stell få en sykkel som er godt stelt!

Start med vask og polish: En ren sykkel er ikke bare penere å se på, men det har også sine fordeler med tanke på vedlikehold. Skitt og salt kan føre til mer slitasje og skade på sykkelen, og det er en fordel å få vasket av dette regelmessig. Etter en skikkelig vårrengjøring anbefales det å følge opp med polering/voks for å skape et beskyttende belegg. Følg vår guide for vask og vedlikehold av motorsykkel for en skinnende ren motorsykkel!

Smør bevegelige komponenter og kjede: Etter vask er det spesielt viktig å smøre kjede, men også andre bevegelige deler. Samtidig kan du sjekke at kjedet og drev ikke er skadet, og at kjede har riktig slakk. Bevegelige deler som kan kreve smøring med for eksempel litt silikon er hendler, fothvilere, tenningslås, setelås, tanklokk og støtte. 

Oljeskift: Det er anbefalt med et årlig oljeskift og bytte av oljefilter. Det mest optimale er bytte av olje før vinterlagring, men du kommer likevel langt med å gjøre det før sesongen starter. 

Vedlikeholdslade batteri: Dersom du ikke har lader batteriet gjennom vinteren kan du risikere at det er flatt til våren, og må kjøpe nytt. Dersom du får koblet batteriet til en vedlikeholdslader slipper du dette. Har du en nyere intelligent vedlikeholdslader styrer det spenningen selv, og lader kun ved behov. Altså trenger du kun å tenke på at du skal koble til batteriet på sykkelen, eventuelt koble fra vedlikeholdsladeren. 

Utfør de resterende stegene for vårklargjøring: Etter å ha utført de ovenstående stegene, kan du nå utføre den samme vårklargjøringen fra punktet for de som allerede har utført vinterlagring. Det innebærer tre steg med klargjøring av sykkelen, og et siste steg med en generell sikkerhetskontroll. 


Da bør sykkelen din være i god stand, og klar for en lang sesong!