Ta førerkort på motorsykkel? Her er utstyret du trenger

Ta førerkort på motorsykkel? Her er utstyret du trenger




Å vite hva slags kjøreutstyr du skal velge, kan være vanskelig å finne ut av. Det finnes utallige valgmuligheter i alle prisklasser, men hva trenger du egentlig?

I denne artikkelen fokuserer vi på sikkerhetsutstyret du trenger for å komme i gang som ny motorsyklist.

Dette kommer selvfølgelig helt an på dine behov, og hva du planlegger å bruke det til.

Kjøreutstyr innebærer både klær, hansker, sko og hjelm. Noe av kjøreutstyret kan ofte glemmes, men er helt nødvendig dersom et uhell skulle skje. Det kan derfor være lurt å tenke nøye igjennom hva du faktisk trenger, og hva du skal bruke det til. Da har du et bedre grunnlag for å velge utstyr som faktisk vil passe for deg og ditt bruk.

Hva må du ha av MC-utstyr?

Motorsykkelhjelm er det eneste sikkerhetsutstyret som er lovpålagt å bruke. Det resterende kjøreutstyret er kun anbefalt for å redusere alvorlige skader ved et uhell.

En hjelm må være CE-godkjent til MC-bruk. Utover det er det det viktigste ved valg av MC-hjelm, at den sitter godt og passer din hodefasong. Det finnes gode og sikre hjelmer til en rimelig pris, men utstyr som solvisir, åpningshjelm og innermateriale vil påvirke komfort, men også prisen.

Kjøreskoler krever at deres elever bruker fult utstyr fra topp til tå. Det er obligatorisk å bruke fult sikkerhetsutstyr, og kjøretimen kan ikke gjennomføres uten dette. Det vil altså si hjelm med gjennomsiktig visir/briller, sko/støvler som dekker ankelen, hansker, bukse og jakke. Dette må være kjøretøy som er beregnet for MC-bruk, og som ikke smelter, brenner eller rives i stykker ved velt.

Noen kjøreskoler ønsker også at deres elever skal skaffe seg sin egen intercom, dette er på grunn av at kommunikasjonsutstyr er påbudt ved kjøreopplæring. Det er derimot ingen nødvendighet å ha sin egen intercom utover dette, men mange foretrekker likevel å ha en intercom for å lytte til musikk, tale/anrop eller navigering.

Til oppkjøringsdagen kan det være verdt å merke seg at sensor vil legge merke til hva slags bekledning du har på deg. Det er de samme kravene og reglene til sikkerhetsutstyr som gjelder ved oppkjøring, som hos kjøreskolen I tillegg til å ha en sko som dekker over ankelen og er beregnet for MC-kjøring, vil noen sensorer kunne be deg skifte til mer passende fottøy hvis det ser ut som vanlig sneakers.

Hva bør du tenke på når du skal velge mc-klær?

For de fleste som skal kjøpe nytt utstyr vil det være passende med noe som er både vanntett og vindtett. Det kan du ofte bruke store deler av sesongen, og passer for de aller fleste kjøreforhold i Norge. Dersom man ønsker en varmere/luftigere jakke anbefaler vi å supplere med mer utstyr etter behov.

Det som er viktig å huske på er at alle typer kjøreklær skal sitte godt og komfortabelt, og beskyttelsen skal sitte riktig. Passformen på klærne vil naturlig nok variere om du går for tekstil eller skinn.

Tidlig og sent i sesongen kan det være mer komfortabelt med litt varmere kjøreutstyr. Hvis du vet at du ønsker utstyr som holder deg varm og tørr om høsten eller skal pendle i all slags vær, kan en bukse og jakke med laminert membran og utagbart innerfor være tingen for deg. I tillegg til å fjerne innerforet har du ofte muligheten til å åpne egne luftelommer på varmere dager. Dette gir deg muligheten til å bruke det over store deler av sesongen. Her finnes det utstyr i flere prisklasser, men det er ikke nødvendig å gå for det dyreste med en gang for å få gode kjøreklær.

Dersom du ser for deg at du kun skal kjøre på godværsdager, kan du fokusere på at klærne sitter riktig og komfortabelt. Det finnes også massevis av kjøreklær til sommerbruk som er perfekt for deg som trives best i 20+ grader og sol. Flere av klærne er også beregnet til å kunne kombinere flere ulike lag, slik at du selv kan mikse og trikse om du trenger en varm høstjakke eller en kjølig sommerjakke. 

Hansker

Et par gode mc-hansker er et must. Dersom du kun skal velge et par hansker, vil ofte en tynn hanske som er vanntett og vindtett være et godt valg. De holder deg tørr når det regner, og beskytter mot kald vind. I tillegg blir de ikke altfor varme om sommeren, eller for kalde til høsten. En hanske som er foret vil ofte bli alt for varm når temperaturen stiger, mens en ren sommerhanske blir kald om kvelden.

Støvler

Et par gode mc-støvler er også nødvendig. Vi har allerede påpekt at dette er viktig i forbindelse med både kjøreopplæring og oppkjøringen, men hvilken type sko bør du egentlig velge? Det finnes flere forskjellige støvler og sko å velge i. Til vanlig hverdagskjøring slik som på kjøreskolen anbefaler vi en touringstøvel som er vanntett og vindtett, og går litt opp på leggen. Dette gir bedre beskyttelse enn en sko som kun dekker ankelen, og du er sikker på at du holder deg tørr og komfortabel.

Airbagvest

Dersom du er opptatt av å ha det sikreste innen utstyr, vil en airbagvest kunne være noe for deg. Ved en kollisjon eller uhell, vil vesten fylle seg med luft og beskytte sårbare områder som bryst, nakke, skuldre og rygg. Dette er derimot ikke en nødvendig del av det daglige sikkerhetsutstyret, og du kommer langt med øvrig utstyr nevnt. Samtidig ser vi at stadig flere er opptatt av å være godt beskyttet, og velger å investere i en airbagvest.