Passasjer på motorsykkel

Passasjer på motorsykkel



Å dele motorsykkelopplevelsen sammen med noen kan være en fin og kjent opplevelse, mens for andre er det noe nytt og ukjent.


Mens noen ikke har problemer med å ha passasjerer i det hele tatt, kan andre føle på at de har mer enn nok med å håndtere motorsykkelen sin på egenhånd. Vi ønsker å komme med noen tips og råd til deg som vurderer å ha med passasjer på din neste tur.

Velg en erfaren motorsyklist

Både som nybegynner og erfaren motorsyklist anbefaler vi som utgangspunkt at din første passasjer bør være en erfaren motorsyklist.

En erfaren motorsyklist vil vite hvordan er motorsykkel oppfører seg i svinger og ved start/stopp, og vil passe på å ikke være en ekstra utfordring for deg som sjåfør.

Passasjerens sikkerhet

Passasjeren bør sitte tett inntil sjåføren, og knipe/presse sammen med lårene inntil motorsykkelen under akselerasjon eller nedbremsing. Det kan øke opplevelsen av kontroll for passasjeren.

Føttene skal være på fotpinnen, og skal ikke stikke ut eller ned ved bremsing. Setter passasjeren føttene i bakken kan du som sjåfør oppleve at sykkelen blir ustødig. Noen foretrekker at passasjeren følger sykkelen i svinger, og ikke forsøker å rette seg opp i svingene. Hvordan passasjer skal oppføre seg kan være lurt å avtale på forhånd.

Utover sittestillingen til passasjer har også de behov for beskyttelse. Som minimum skal de ha en godkjent MC-hjelm. I tillegg bør de kles opp i fullt utstyr med hansker, støvler, kjøredress og ryggskinne.

Motorsykkelens kjøreegenskaper endres

Med en passasjer vil kjøreegenskapene påvirkes. Motorsykkelen har fått større totalvekt, og både tyngdepunkt og balansepunkt vil endre seg. I tillegg blir belastningen på støtdempere større, og det kreves mer kraft for å bremse ned.

Disse tingene kan det være lurt å ha i bakhodet når du skal ta med deg en passasjer ut i trafikken.

Forberedelser som sjåfør og passasjer

Det kan være lurt å ha øvd litt på forhånd for å skape en behagelig opplevelse. Dersom du har vært passasjer selv har du kanskje kjent på følelsen av mangel på kontroll, og hvor avhengig du faktisk er av å stole på sjåføren. Litt øving på en roligere plass kan bidra til å gi dere begge denne tryggheten.


Øv på at passasjer skal gå av/på ved et rolig område, og unngår å fokusere på distraksjoner i nærheten. Det kan også være fornuftig å øve på å starte og stoppe, og svinger i ulik hastighet. Dette er for at både du som sjåfør og din passasjer skal oppleve trygghet og kan få det beste ut av kjøreturen.

Den første kjøreturen med en ny passasjer bør du tilpasse deretter. Kjør trygt for å skape tillit og trygghet, og spar de heftigere kjøreturene til senere.